Sacramentsdag: delen.

 

We vieren dit weekend Sacramentsdag. Op dit feest wordt volgens de traditie gevierd dat Jezus zich in de gedaante van brood en wijn wil geven als voedsel, en onder de mensen wil blijven. Ouderen onder ons kennen het nog als een feestdag met een processie waarin de monstrans met de heilige hoste door de straten werd rondgedragen. Vandaag wordt aan ons gevraagd Jezus zelf mee te dragen in ons leven van iedere dag, in onze dagelijkse keuzen. We herkennen Jezus in kleine mensen rondom ons. Die mensen zijn voor hem heilig.

In het evangelie van Lucas staat Jezus voor de opgaven om een menigte van vijf duizend mensen te voeden met vijf broden en twee vissen. Hij stuurt ze niet weg maar voedt ze. Door de wonderbaarlijke vermenigvuldiging blijven er zelfs twaalf manden met brood over. Het is geen journalistiek verslag, maar een beeldend verhaal dat verwijst naar de kracht van delen, van samen optrekken. Solidariteit, zien, bewogen worden en bewegen kunnen heel veel goeds tot stand brengen, ook al zijn de middelen beperkt. Waar mensen delen, wordt wat onmogelijk lijkt, toch mogelijk.

U bent van harte welkom om deel te nemen aan onze viering. Op zaterdag 18 juni in de Oude Sint Nikolaaskerk aan de Van Grevenbroeckstraat in Helvoirt. De aanvangstijd is 19.00 uur.